Növények a kertemben

Szeretettel köszöntelek a kertemben…

Csipkebogyó

Written By: admin - Már• 01•11

Csipkebogyó.

Címszó: csipkebogyó

Felénk hecsedlinek mondj(gy)ák. A vadrózsa termése. A tudománykodó kertészet a vadrózsa termést áltermésnek hívja. Áltermés az a termés  ahol, a termőn kívül a virágnak más része is részt vesz a termés kialakításában. (vacok, kocsány, esetleg a virágtakaró). A Kárpát medencében  élő őseink már legalább négy ezer éve ismerik és fogyasztják, ezt a pirosan virító  termést „gyümülcsöt” a gyógyhatása, és kellemes íze miatt. Az ókorban sorvadásos betegségek kezelésének a gyógyszere.

A rendkívül magas C-vitamin tartalma immunerősítő hatású.  A C-vitamin szabályozza  a szervezetünk oxidációs folyamatait. erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést. A szervezet ellenálló-képességének növelésén túl, a flavonoidok gyulladás gátló, és antibiotikus immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést.  A bogyóból készített gyógytea influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején rendszeresen fogyasztandó. Ismeretes gyógyhatása vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut esetén. Emésztést javító hatása közismert, gyenge vizelethajtó tulajdonságú. Máj-, és mellékvese működést serkentő hatása is van.  A csipkebogyó készítmények jól használhatók erősítő, üdítő és élvezeti célokra is. Gátolja a meszesedést. Íz javító hatása miatt gyógynövény-keverékekben, gyümölcs-teákban széles körben alkalmazzák.

Felénk még mindenűt megtalálható. A konyhakertekben gyakran megtelepedik. Én is hagytam magamnak egy bokrot, amit rendszeresen erősen visszavágok, így is terem annyi bogyót, amire szükségem van. Általában régóta gondozatlan utak mellet, mezőn, erdőn fordul elő.

Ne szedjünk nagy forgalmú utak környékén a kipufogó gáz szennyezése miatt.  A dűlő utakon szedett bogyókat is mossuk, meg a portól tisztítsuk le.

Forgalomba két féle képen szokták hozni, vagy az egész bogyót, vagy tisztítva, csak a húsát csipkehús elnevezéssel.

A csipkebogyó tea készítése:

Én 1 púpos teáskanál csipkehúst öntök le 0,5 l forrásban lévő vízzel, lefedem ázni hagyom 15 percig. A savanyú ízű teát nem szeretem ezért a fél liter vízbe két púpos evőkanál cukrot és egy kanál mézet teszek.

Csipkebogyó bor:

10 dkg szárított csipkebogyót öntsünk le 1 liter jó minőségű, száraz vörösborral. Hagyjuk ázni 2 hétig, majd szűrjük le. Napi két deciliternyit érdemes fogyasztani belőle. Stimulálja az emésztést és segíti a vérkeringést.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

%d blogger ezt szereti: