Növények a kertemben

Szeretettel köszöntelek a kertemben…

Ánizspálinka

Written By: admin - dec• 20•11

Ánizspálinka

1. Cukorszirupos ánizslikőr:

A pálinka mennyiségéhez mérten vegyünk literenként 8- 16 dkg cukrot. Én olyan 10 dkg-ot szoktam, édesebben egész likőrös italt kapunk. A cukrot tegyük egy akkora edénybe, amibe a pálinka is belefér. Öntsük fel a cukrot annyi vízzel, hogy azt ellepje. Ezt a vizes cukrot forraljuk fel. Forrás közben tegyünk bele pálinkaliterenként fél kanál ánizsmagot 8-10 g/liter (Anisi fructus). A hatás növelése érdekében ez lehet darált, vagy tört, de akár egész szemű is. Folytonosan kevergetve főzzük ezt az elegyet legalább negyed óráig. Öntsük üvegbe. Én egy 3 literes üvegbe szoktam önteni, és legalább egy hétig minden nap felrázom. Az egy hét, tíz nap után szűrjük le (arra alkalmas ruhán) és tegyük tiszta üvegekbe. Édesen kitűnő likőr, cukor nélkül, remek pálinka. Ez a pálinka kisebb gyomor bántalmak ellen is jó.

2. Ahogy most én csinálom:

Nekem van egy egész kicsi 5 literes aromatornyos pálinkafőzőm.
Pálinkafőző

Pálinkafőző

Az előzőleg lefőzött vegyes gyümölcscefrét felöntöm a pálinkafőzőre. Ez a cefre nálam általában 22- 29 szeszfokos.  Az edény, amibe lefolyik egy három literes üveg, ebbe előre beleteszem az ánizsmagot, ami a három literre úgy 20-25 gramm. A gyógyszertárba 50 grammos zacskóba adják, én szemre a felét teszem bele. Erre folyik rá a forró szesz. A lefolyt szesz elég erős lesz közel hetven fokos. A három literes üvegben bőven marad hely. Ezt a lefolyt szeszt rázogatom pár napig. Három-négy nap elteltével, felengedem a kívánt szeszfokra, desztillált vízzel általában 45- 47.-re szeretem, majd még pár napig rázogatom. Leszűrés után kész a kitűnő pálinka.
Mivel mások is megisszák, ezért van úgy, hogy az asszony készít belőle likőrt. A likőr készítésénél lényeges az édesítő szer. A karamelizált cukor az előző likőr készítése szerint kerül bele. Ízesítettük már olvasztott mézzel is ilyenkor a méz fajtájától jelentős mértékben változhat a színe, ami lehet a sárgától a zöldeskékig, szinte minden árnyalat. Az ital édessége jelentős mértékben befolyásolja a megtörtségét. Cukor, vagy méz nélkül ragyogó tiszta italt kapunk. Kikristályosodott méz esetén az érlelés után újból le kell szűrni, mert erősen megtört lesz. Bár engem nem zavar, én úgy szeretem.

Ánizsos mézes almapálinka

Ánizsos mézes almapálinka

A pálinka készülhet édesköménnyel, köménnyel, csillagánizzsal, korianderrel, vagy ezek keverékével. A magok mennyisége, keverése, egyesek elhagyása, mások alkalmazása, erősen befolyásolja az ital színét, megjelenését és esetleges gyógyhatását. A régi magyarok, ánizzsal itták. Állítólag, az ánizs jó hatással van a máj funkciókra és közömbösíti a pálinka hatását. Azt beszélik, a székely ember májának azért nem ártott a pálinka. Minden esetre most kipróbálom. Majd nézegetjük a májfunkciót. Azt is lehet néha-néha, hallani, hogy vannak emberek, akik nem szeretik, ki nem állhatják az ízét. Ilyennel még nem találkoztam. Az is igaz, hogy nagyon nem kínálgatom, mert szívesen iszom. Itt-ott olvasom azt is, hogy mindenféle rossz pálinkából lehet ezt a pálinkát készíteni. Ezzel nem értek egyet. Olvasni róla több mindent. Az ánizs állítólag csökkenti a felfúvódást és a teltségérzetet, így közismerten jó szélhajtó, görcsoldó és emésztést serkentő gyógynövény.  A szoptatós anyukák tejkiválasztást serkentő hatásáért fogyasztják. Az ánizs epekiválasztást elősegítő és nyákoldó hatású teakeverékek markáns alkotórésze, jó köptető. Bizonyítottan enyhíti a köhögést is. Az biztos, hogy Európában minden kultúrával rendelkező országban felhasználják.
Ánizsos mézes almapálinka

Ánizsos mézes almapálinka

Az ánizs tipikusan az a fűszer, amit vagy nagyon kedvel valaki, vagy nagyon nem, középút nincs.

 

Maga a növény a kaporhoz hasonlít, ami nem csoda, hiszen rokonok. A Földközi-tengernél honos, ott gyomként is megtalálható mindenfelé, nálunk termesztik.

 

A hazánkban termesztett ánizs 30-50 cm magas, egyéves növény.

Virágai apró, júliusban virágzó, fehér virágokból álló, összetett ernyőt alkotnak.

Termése augusztus-szeptemberben érik.

Az ánizs termesztése

Ánizsmagot vetőmagboltban érdemes vásárolni, de a fűszerként vett ánizsmag is szép eredménnyel kicsírázik

Meleg és tápanyagigényes, ezért napos helyen fekvő, jó táperőben lévő földbe vessük, lakásban is napos helyen tartsuk!

Magvai már 4-5 C-on csíráznak, de az optimális hőmérséklet 25 C.

A magvakat kiskertben 20-24 cm sortávolságra vessük, egymástól 1 – 2 cm-re, 1,5-2 cm mélységbe.

 

Cserépbe, balkonládába szórjuk néhány szemet, majd kelés után ritkítsuk ki, ha több van, mint amennyit megtartanánk belőle.

 

A vontatott kelés miatt a kertben ügyeljünk a vetemény gyommentesen tartására!

Magját augusztusban, szeptemberben a főernyők teljes érésétől kezdve folyamatosan szedjük.

AZ ÁNIZS FELHASZNÁLÁSA

 

Az ánizs édeskés, jellegzetes aromájú fűszer, leginkább a magját használjuk.

Sütemények, kompótok (pl. rebarbarához vagy almához finom), lekvárok, gyümölcslevesek ízesítésére ajánlott, de likőrök, cukorkák ízében is találkozunk vele. (Fogkrémekbe, szájápolókba is teszik.)

 

Az ánizs gyógyhatása

Emésztést serkentő, szélhajtó, étvágyjavító, tejszaporító, nyálkaoldó, sok teakeverék alkotóeleme. Olaját kisajtolva hasonló célokra lehet használni, de pl. kockacukorra cseppentve is bevehetjük.

 

Gyógynövényboltok jellegzetes illatának is alkotórésze, vásárolni is ott érdemes.

Őrölt formában nem nagyon elterjedt, ezt házilag, frissen érdemes készíteni, ha szükség van rá.

ÁNIZS receptek

 

Tudományos neve: PIMPINELLA ANISUM

 

Más nevei: ánizsmag, illatos ánizs, közönséges ánizs, bécsi- vagy édeskömény

 

Tea: 1 teáskanálnyi összetört ánizsra öntsünk 2-3 dl forró vizet, és hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. (Szélhajtó, görcsoldó, emésztést serkentő, csecsemők hasgörcse ellen is alkalmazható.)

 

Olaj: 100 ml olívaolajhoz tegyünk 1 evőkanál összetört ánizst, majd sötétben hagyjuk érlelni 1 héten át. Ezt követően szűrjük le, és sötét üvegben tároljuk.(Szoptatós anyukák emlőinek ánizsolajjal történő kenegetése serkentőleg hat.)

 

Fűszerként: Jellegzetes illatú, édes aromájú mag, teasüteményeket, péksüteményeket ízesítenek vele, virágját és levelét pedig salátákhoz teszik.

 

 

 

Asztma kezelésére

 

* Az asztma kezelésének kiváló gyógyszere. Mivel segít eltávolítani a hörgőkben lerakódott váladékot, növeli a légzőfelületet, így csökkenti az asztmatikus görcsök kialakulásának lehetőségét. A teát étkezés után, mézzel édesítve igyuk.

 

 

Gyenge gyomorra

 

* A gyenge gyomrúak gyógyszere. Javítja az étvágyat, oldja a görcsöket, erősíti a gyomrot, és ezáltal javítja a közérzetet. A teát étkezés előtt, édesítés nélkül kell fogyasztani.

 

* Alkotórésze a méregtelenítő és tisztító teakeverékeknek, mert kedvezően befolyásolja a vastagbél erjesztő és rothasztó folyamatait, ezáltal könnyíti a máj munkáját. A tea étkezés előtt, édesítés nélkül fogyasztandó.

 

 

Vese- és húgyúti problémák ellen

 

* Vese- és húgyhólyagproblémák esetén is eredményesen alkalmazható. Illóolajának egy része a vesén keresztül választódik ki, így a vese és a húgyhólyag gyulladásánál jó. Fertőtlenítő, és baktériumölő hatása van. Ehhez kombinálhatjuk bazsalikommal, édesköménnyel, apróbojtorjánnal, nyírfalevéllel. A teát étkezés előtt, édesítés nélkül idd.

 

Bedörzsölés, pakolás

 

* Boros kivonata jó hatású külsőleg bedörzsölőszerként vagy pakolásként zúzódásokra és ínhúzódásokra. Ehhez 10 dkg porított ánizsmagot áztass 9 dl száraz fehérborban.

 

 

 

Anyatej szaporítására

 

* Az ánizsból készített tea vagy leves fokozza az anyatej termelődését.

 

Székrekedés ellen

 

* A székrekedés elleni teakeverékeknek is része az ánizsmag. Nem hashajtó, de mégis fokozza a székletürítést, ugyanis élénkíti a bélperisztaltikát. Növelhető a hatása angyalfűvel, fekete bodzavirággal, hársfavirággal és cickafarkfűvirággal.

* Az ánizst és ezeket 1:1 arányban keverd össze, ebből egy evőkanálnyi mennyiséget 2 percig főzz, majd 15 percig hagyd állni. Szűrés után, édesítés nélkül, étkezések között kortyold el.

 

Fájdalomcsillapításra

 

* Az ánizsolajat hidratáló krémbe keverve remek fájdalomcsillapítót kapunk. A fájó testrészekbe masszírozva csökkenti a stressz okozta izom-összehúzódásokat. A belső szervek megbetegedéseinek tüneteit is csökkenti így alkalmazva, ha problémás szerv fölött 15 percig körkörös mozdulatokkal bemasszírozod a kenőcsöt a bőrbe. Csak magát az ánizsolajat is be lehet masszírozni az akupunktúrás pontokba.

 

 

 

 

 

Az ánizs mint fűszer

 

Az ánizs inkább édes krémek, tészták, főleg a mézeskalács nélkülözhetetlen fűszere, de ha egy fej vöröhagyma oldalába 2-3 ánizst szúrunk és ezzel pároljuk a pecsenyét, zamatossá teszi.

 

 

 

Ánizsos ázsiai recept

 

Hozzávalók:

 

1 csirkemell

1 póréhagyma

2 gerezd fokhagyma

kb. 5 cm gyömbér

2 sárgarépa

1 kis zeller vagy angol zeller

1 kis kínai kel

25 dkg shitake gomba

1-2 chilipaprika

15 dkg rizstészta

húsleveskocka

bors

kínai ötfűszer keverék (vagy örölve a következő egyedi fűszerek: bors, szegfűszeg, fahéj, csillagánizs és édeskömény)

1 evőkanál (szezám)olaj

2-3 evőkanál szójaszósz

 

Elkészítése:

A gyömbért és a fokhagymát apróra vágjuk vagy lereszeljük.

A csirkemellett vékony csíkokra vágjuk.

A pórét és a sárgarépát hosszában félbevágjuk, majd vékonyan felkarikázzuk.

A zellert vékony csíkokra vágjuk. A gombát kisebb darabokra vágjuk, pl. negyedeljük. A kínai kelt félbevágjuk, és felcsíkozzuk. A chilit felkarikázzuk.

 

A wokot előmelegítjük, beleöntjük a szezámolajat, és megpirítjuk benne a gyömbért és a fokhagymát, ügyelve, hogy meg ne égjenek.

Rádobjuk a csirkemellcsíkokat, és lepirítjuk.

Hozzáadjuk a pórét, megpároljuk, majd *puhulási sorrendben* a többi hozzávalót (először a zellert és a répát, végén a kínai kelt).

 

Fűszerezzük, és felöntjük annyi forró vízzel, amennyi ellepi, pár percet főzzük.

Ezután hozzáadjuk a rizstésztát, és elzárjuk alatta a tűzhelyet, és fedő alatt hagyjuk állni.

Közben néhányszor átkavarjuk, hogy a puhuló tészta elkeveredjen a zöldségekkel.

A pálinka gyógyító ereje

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

%d blogger ezt szereti: