Növények a kertemben

Szeretettel köszöntelek a kertemben…

Zab

Written By: admin - dec• 05•10

Zab

Címszó: Zab. Ma azt a szót hallva, hogy zab, leginkább zabkására, és egyéb zabpehelykészítményekre gondolunk. Ezeket védőételként, vagy legyengült betegek erősítésére szolgáló diétás ételként fogyasztják, számtalan bántalom esetén.

Nyugtatószerként azonban csak vidéki, idős emberek ismerik. Régebben zabcsepp, zabtea vagy zabfürdő formájában is használták. Ezek a felhasználási módok ma ismét tért hódítanak. A zab (Avena) a pázsitfűfélék (Poaceae) közé tartozó perjefélék (Pooideae) egyik nemzetsége mintegy ötven fajjal, amelyek közül Magyarországon mintegy másfél tucatnyi honos; olyan gabona, amit leginkább takarmánynak termesztenek. A zab, amelyet a növénytanban Avena sativa L.-nek neveznek, a pázsitfűfélék családjába tartozik. Nálunk kultúrnövény, amely mindenhol megterem. A zab, mint minden gabonafajta, egyenes szárat növeszt, virága a hosszú szár végén helyezkedik el. A virágzat kettő-négy virágból álló kalászai ágacskákra rendeződnek, így képezve bugát. Az éretté fejlődött zabmagok pelyvával vannak körülvéve, de nem nőttek össze azzal. A virágzási idő júniustól augusztusig tart, a magassági fekvéstől függően (a zab 1500 méter magasságig termeszthető). Füzérvirágzata egy- vagy többvirágú. A nem egyenlő füzérkepelyvák hártyásak; a virágpelyvák háta ormos, a végük gyakran kétfogú, szálkája pödrött; a termesztett zab fajtáinak virága szálkátlan. Fehérjéket, B csoportba tartozó vitaminokat, ásványi anyagokat (vas, kobalt, mangán, cink, alumínium és kálium), valamint az A-vitamin elő-anyagát, a karotint tartalmazza. A bór és a jód is megtalálható benne nyomelemként. A zabszalmafürdőt kovasavtartalma teszi érdekessé. A zab nyugtató hatása főként az aveninre, egy indol-alkaloidra vezethető vissza. Nyugtatószerként főleg a mag alkoholos kivonatát alkalmazzák. Bár készíthetünk mi magunk is kivonatot etilalkohol (70 %-os) 1/10 arányú hozzákeverésével, azonban a gyógyszertárakban Avena sativa tinktúra néven kapható eredeti készítmény felülmúlja az alkoholos kivonat hatását.

Idegesség és nyugtalanság esetén vegyünk be ebből naponta többször öt-öt cseppet. Altatószerként alkalmazva este lefekvés előtt egy órával húsz-huszonöt csepp az adag.

Az egészséges táplálkozás központi elemei a gabonák, mivel magas a rost-, vitamin-, fehérje- és ásványianyag tartalmuk, valamint szénhidrát összetételük kedvező. Könnyen emészthetőek, laktatóak, változatosan lehet őket elkészíteni, nem puffasztanak, zsírtartalmuk alacsony.

A lehető legegészségesebb választás, ha gabonákat fogyasztunk fő táplálékként.

Mivel aminosavtartalmuk sok esetben nem komplett, ezért ajánlott kiegészítenünk őket hüvelyesekkel és zöldségekkel, így tökéletes táplálékot biztosíthatunk szervezetünk számára.

A Zab:

Használatos formái: a zabkása, a zabdara, valamint a zabpehely.

A zab élettani hatása:

  • Gazdag B vitaminban és E vitaminban
  • Vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is található benne
  • Nagy a fehérje és zsírtartalma
  • Regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert
  • Ajánlott bőr és emésztési panaszoknál
  • Ajánlott továbbá kimerültség és fokozott stressz esetén
  • Gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, nyugtatja a gyomrot, beleket
  • Természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes megkötni, megszüntetni

A zabpelyhes levesek, főzelékek, sütemények, müzlik lényege, hogy áztatott zabpelyhet keverünk az ételekbe, ettől rostdúsabb, táplálóbb élelmet kapunk.

Főzési alaprecept

  • 1 bögre zab
  • kis só
  • 1,5 – 1,8 – szoros víz

Fontos!

Elkészítés előtt finom szűrőben folyóvíz alatt át kell mosni. Bármilyen gabona megvásárlásakor fő szempont legyen, hogy az vegyszermentes, azaz ellenőrzött bio termelésből származzon.

  • 1,5 – 1,8 – szoros vízben puhára főzzük. Sózzuk ízlés szerint.

Ajánlott fűszerek hozzá:

  • Csombor, édeskömény, izsóp, lestyán

Zabkása

A zabkása, azaz porridge, egy skót étel – dietetikusok, orvosok szerint az egyik legegészségesebb reggeli gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Magas rost, E vitamin, vas, cink, szelén, magnézium tartalma miatt a zab a szuperételek egyike, így a zabkása rendszeres fogyasztás tökéletes a mindennapok elindításához! Elkészítése csupán 5 perc..

Hozzávalók

  • 5 dkg zabpehely
  • 3 dl tej
  • 1 ek joghurt
  • ½ tk őrölt fahéj
  • 1 ek méz

Zabkása készítése

Melegítsük fel a tejet. Mielőtt forrna, adjuk hozzá a zabpelyhet. Kevergessük, amíg fel nem forr és sűrű nem lesz, majd adjuk hozzá a mézet, joghurtot és fahéjt. Alacsony hőmérsékleten kevergessük tovább néhány percig.

Tálaljuk melegen.

Tippek

  • Skóciában sokan 1dl tejjel és 1dl vízzel készítik – joghurt nélkül, sokszor sósan!
  • Kisbabáknak egy éves kor alatt csakis vízzel készítsük, és a mézet, joghurtot hagyjuk ki.
  • A zabkását megszórhatjuk 1-2 kanál darált mogyoróval vagy maggal
  • Adhatunk hozzá 1-2 kanál mazsolát vagy aszalt gyümölcsöket (aprítva)
  • Méz helyett tört banánnal vagy almaszósszal is édesíthetjük.
  • Remek étel kisgyerekeknek, de felnőttek számára is, hiszen alacsony GI értéke miatt a zab sokáig laktat. Egészségesebb, mint a tejberizs vagy tejbedara.
  • Főzés után egyből mosogassuk el a lábast – még akkor is, ha késésben vagyunk!
  • A zabkását mindenkinek ajánljuk – nagyon finom és nagyon egészséges!

Elment Kukutyinba zabot hegyezni.

Mondták gyerekkoromba többek között arra az emberre aki, semmittevő cselekedetbe fogott. Minap szembe jutott ez a meghatározás hát rákerestem. Meglepődtem, mert másként értelmezik, mint ahogyan én ismerem. A googl valahogy így foglalta össze, az oldalra nem is kattintottam, ahol találta: „Elküldték Kukutyinba zabot hegyezni.” a magyarázat szerint, úgy küldik oda azt az embert, akivel nem törődünk. Vagy olvastam olyat is hogy „Elmehet Kukutyinba zabot hegyezni” a semmire kelő, úgy sem jó már semmire. Azt is olvastam, hogy tulajdonképpen két Kukutyin is van a közelünkben.

Az egyik, Makó környékén a Déli határhoz közel állítólag ezt egy Gerliczy nevű báró alapította, és zabot vetett oda. Egy alkalommal, amikor a Tisza, vagy talán a Maros, kiöntött és ellepte a zabot a grófúr az embereit, meg a katonáit, sőt bárkit, aki hajlandó volt rá beküldte, a vízbe, hogy kaszával vágják le a zab hegyét, ott ahol a termése van. Én úgy tudom akkor már volt egy hasonló nevű település Romániában, persze Románul írva Cucuteni. Ez a település már 7000 éves feltárásokkal is rendelkezik a környékén.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

%d blogger ezt szereti: